Cliëntinitiatief

Wat is een (professioneel) Cliëntinitiatief

Beste gemeente en jeugdteams. Jullie zullen vast nog onbekend zijn met de term cliëntinitiatief. Dit is logisch. Het is namelijk vrij uniek.
Een cliëntinitiatief is opgezet vanuit het perspectief vanuit de cliënt. Dat betekend dat degene die het initiatief heeft opgezet dezelfde soort stoornis/ problematiek heeft, of heeft doorgemaakt als de cliënten die van het initiatief gebruik maken.
Als de zorg op een professionele manier wordt georganiseerd, is het een professioneel cliëntinitiatief. Uiteraard heeft de initiatiefnemer goed leren omgaan met de problemen, wat een vereiste is om een organisatie te leiden.

 • Vraagtekens


  Het grote voordeel is dat de organisatie wordt aangestuurd door iemand die van binnen de problemen kent en samen met een professionele begeleider die permanent aanwezig is de kinderen begeleid.
  Daarnaast voldoet de stichting ook aan de eisen waaraan een professioneel kleinschalig zorginitiatief moet voldoen om een veilig klimaat te garanderen door het toepassen van een kwaliteitsysteem.
  Helaas zorgt dit ook voor de nodige vraagtekens. Hoe kan je nou anderen begeleiden terwijl je zelf zorg nodig hebt. Dit ga ik uitleggen.
  Mijn zorgvragen die ik voor mijzelf heb, zijn anders dan de zorgvragen van de kinderen die nog hele ontwikkelingen moeten doormaken. Een zorgvraag voor mijzelf is bijvoorbeeld regelmatig toezicht en begeleiding omdat ik anders in de tijd kan verdwalen.

 • Tot slot:


  Reken een cliëntinitiatief af op de zorgprestaties en niet op vooroordelen van een handicap. Mijn eigen zorg gaat niet ten koste van de veiligheid van de kinderen.
  Wat is wel belangrijk? Praat met de ouders en kinderen die de zorg van dit initiatief ervaren. Dat is het meest betrouwbaar beeld wat gegeven kan worden. Dit geldt ook voor andere organisaties. Niet alleen voor een cliëntinitiatief. Voor mijzelf vraag ik om de 4 maanden een nieuw VOG aan. Voor de begeleiders om de 6 maanden.Adres:
Stichting Logeerhuis Simba
Lange Akker 1-B
9982HK Uithuizermeeden
Mail: kantoor@logeerhuissimba.nl
Tel: 06 10 755 750

ING IBAN: NL37 INGB 0104 8045 56
KVK: 92707440
RSIN: 866147615
AGB-Code: 41543859